Een paar jaar terug heeft een vriendin mij overgehaald om mee te gaan om vijf ritme te dansen. ik vond heel spannend om al mijn overtuigingen over mijzelf los te kunnen laten om zo mijn lichaam de kans te kunnen geven om in beweging te komen.

Elke keer als ik ga wordt er weer een ander kant van mijzelf gespiegeld door de manier hoe mij lichaam op gaat in de dans. Maar soms weigert mijn lichaam ook om zijn ritme te vinden en kom ik mijzelf erg tegen.

Ik ervaar het als een krachtige manier om lichaam ziel en lijf te verbinden, waardoor ik verder kom met mijn eigen groeiproces dingen worden voor mij helder en krijgen de kans om een plek te vinden. Door steeds krachtiger de verbinding te ervaren met mijn eigen lijf kan ik van uit die verbinding ook steeds makkelijker contact maken met andere mensen zonder mijn grenzen te verliezen. Ik word echt blij van deze dansvorm!
Dans 5 ritme

Willemijn de Dreu verzorgt deze avonden in Deventer met haar muziek. Ik heb haar gevraagd om wat uitleg te geven over de 5Ritmes:

Over de 5Ritmes……..

Ruim 15 jaar zijn de 5Ritmes voor mij de manier om in beweging te zijn, soms alleen, vaak met anderen. Iedere keer weer ben ik diep geraakt en verwonderd over de kracht en diepgang van deze simpele dans vorm. Zodra je je aandacht richt op het bewegen van je lijf, duurt het niet lang of je aandacht gaat naar; wie of wat beweegt jou.

En dan gaat het al snel over verbinding; hoe voel jij je in je lijf, hoe ervaar jij jezelf op de dansvloer, alleen, of in contact met anderen. In hoeverre mag je je laten meenemen door de dans, je overgeven aan de muziek, aan de veranderingen in jou en om je heen. Dansen vraagt flexibiliteit in lijf, hart, (voelen) en denken.

De avonden beginnen rustig, in een vloeiende ontspannende dans. In staccato komt er meer beat in de muziek en worden we als vanzelf meer ‘wakker’ en aanwezig. Chaos voert het tempo nog meer op, zo snel dat we controle laten gaan, onze (wilde) haren schudden en overgave vinden in de dans. Lyrisch komt als een opluchting, licht, vrolijk en in verbinding met de mensen en de beweging om je heen. Ieder golf rond af in stilte, langzamer beweging tot de beweging stil valt en er enkel je adem is, het kloppen van je hart.

Wanneer je regelmatig de 5ritmes danst, vind je deze kwaliteiten niet alleen op de dansvloer, maar bewegen ze door in je leven. Dan is het makkelijker te ontspannen, te verbinden met een ander, je over te geven de veranderingen in je leven, je lichtheid te (her)vinden en te luisteren naar je adem.

Tot op de dansvloer.

De website van Willemijn is www.dansendhart.nl

Read More
december 20, 2019
0
december 11, 2019
1
oktober 18, 2019
0
Copyright @ zoektocht.nu 2023